משפחת גבאי, רחוב העבודה 1968. צילום: יחזקאל גבאי

משחזרים את ההיסטוריה בשכונת ג'סי כהן: "לא רק פשע"

התערוכה החדשה "מוזיאון ג'סי כהן השלם" מציגה את השכונה אז והיום ובמיטבה: המשפחות, האחווה והשכנות הטובה

פורסם בתאריך: 21.8.17 12:17

בסוף החודש תיפתח בחולון תערוכה מיוחדת במינה, "מוזיאון ג'סי כהן השלם" שמה, שבה תמונות מן העבר יקבלו חיות ויוצגו בראייה של היום. התמונות ברובן משכונת ג'סי כהן  ועל העבודה עמלו התושבים בשכונה שאומרים: "הסטיגמה של השכונה לא נכונה ומעצבנת, יצאו מפה המון אנשים בעמדות מפתח במדינה".

התערוכה מתמקדת מצד אחד בציר הזמן של השכונה ומתחקה אחרי הנרטיב הקולקטיבי שלה, ומצד שני במרחב הגיאוגרפי והמנטלי, באתרים ובנקודות ציון. התערוכה כוללת חומרים תיעודיים, מסמכים ארכיוניים, צילומים ועוד.

המרכז לאמנות דיגיטלית הוא מרכז אמנות עירוני הפועל בשכונת ג'סי כהן מאז שנת 2010. במרכז סדנאות פרויקטים ותערוכות המיועדים לתושבי ג'סי כהן ולקהל הרחב. "מוזיאון ג'סי כהן השלם" הוקם על ידי תושבי השכונה ומנסה לספר את סיפורה של שכונת ג'סי כהן בשיתוף תושביה. זהו פרויקט מתמשך שנוסד על ידי האמנים אפי ואמיר יחד עם יגאל אופיר, יעקב ארליך, חביבה ברקול, פנינה ברקול, דבורה הראל, מלכה כהן, רותי מזרחי, תקוה סדס, רחל פולט, מימי רוזנברג, עדה רחמים ועוד רבים מתושבי השכונה.

"הרעיון לתערוכה התחיל פה אצלי בבית", אומרת מימי רוזנברג, תושבת השכונה מאז שנת 1972, אז הגיעה אליה מירושלים. "לפני כמה שנים פתחו בשכונה מרכז דיגיטלי והצטרפנו אליו. כשעלה הרעיון לעשות משהו במסגרת ארועי ה'לא לדאוגוסט', חשבנו על תערוכה מיוחדת שתראה את השכונה אז והיום". במשך שבועות אספו מימי ועשרה מתושבי השכונה תמונות, מסמכים ומזכרות מאירועי השכונה הכי מפורסמת בחולון. "מצאנו את המורה הראשונה מהשכונה והיו לה תמונות מהווי בית הספר, פנינו למשפחות שגדלו פה והיום ההורים, ולעתים גם הילדים, עדיין כאן, והם נתנו לנו המון מזכרות ותמונות והחלטנו שאנחנו משחזרים את התמונות מהעבר", מסבירה רוזנברג.

אביאל פולט 2016. צילום: רונה יפמן

איציק כהן 1991. צילום: דוד כהן

 

 

 

 

 

 

 

 

 

משפחת גבאי, למשל, מצאה תמונה שבה אם המשפחה מחזיקה את אחד הילדים על המכונית האדומה שלהם, מודל 68'. הבן, שהיה אז התינוק על הרכב, הביא את בתו הקטנה וכך שחזרו את התמונה אך הפעם עם מכונית אדומה מודרנית. "כולם שיתפו פעולה עם המיזם הזה ויצרנו מעל ל-30 תמונות שיוצגו בתערוכה", אומרת רוזנברג.

משפח גבאי ברח' העבודה 2016, 1968. צילום: רונה יפמן, יחזקאל גבאי

תוך כדי איסוף החומר גילו המתנדבים את מה שהם ידעו מזמן, אבל חשוב להם לציין: "במשך שנים, השכונה שלנו נחשבה לשכונה גרועה וזו סטיגמה שדבקה בה. אני לא מכירה עוד מקום בארץ שבו השכנים מכירים אחד את השני ולכולם פה אכפת זה מזה. יצאו מפה המון אנשים שמחזיקים היום בתפקידי מפתח אבל את זה משום מה שוכחים לציין. בכל פעם שאני מספרת שאני גרה בשכונה, שואלים אותי מיד אם אני לא מפחדת להסתובב פה בלילה והתשובה שלי היא לא. אין סיבה שאפחד מהשכנים שלי, אנשים שגדלו איתי ואכלו איתי מאותה צלחת. תפסיקו עם הסטיגמות והבורות ובואו לחגוג איתנו ולראות את התערוכה המיוחדת, אני בטוחה שכולם ייהנו ויגלו שכונה מדהימה".

תערוכת "מוזיאון ג'סי כהן השלם" במסגרת אירועי "לא לדאוגוסט", תיערך בגן התנאים, בשכונת ג'סי כהן, יום ד', 30.8, 23:00-18:00. בנוסף יתקיימו הופעות של הרכבים מקומיים, תיאטרון רחוב, קיר גרפיטי, הענקת פרסי יקיר השכונה מטעם שרת התרבות והספורט, יריד יוצרים מקומיים שכולל שדרת דוכנים ססגונית עם מגוון פריטים, מתחם חזרה ללימודים ועוד.

 

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"השקמה חולון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר