בדרך לכיתה א'

ילדי הגן: כאוס מוחלט וחוסר הגיון בשיבוץ לגנים עירוניים

"איך אני אמורה לקחת את הילד שלי כל בוקר לגן בצד השני של העיר?" שואלת אמא אחת מיני רבות. "מי אחראי על השיבוצים ההזויים האלה, רחוק ממקום המגורים?"

פורסם בתאריך: 20.7.17 16:25

מדיניות שיבוץ תלמידים לגנים עירוניים בעיר שוברת השנה שיאים חדשים של חוסר הגיון. ריבוי התלונות שהתקבלו ונבדקו במערכת "השקמה-חולון" מעיד על תוהו ובוהו מוחלט. "מישהו בעירייה השתגע ורוצה להפוך את חיינו לסיוט. אין לנו ברירה אלא לצאת למחאה שטרם נראתה בחולון", אומרת מיכל ג' (השם המלא שמור במערכת).

דוגמה אחת לשיבוצים הבלתי הגיוניים: ילדים בשכונת אגרובנק קיבלו שיבוץ לתל גיבורים ולמתחם הגנים החדש בקריית רבין, וההורים שואלים ובצדק, מדוע הם נשלחים לקצה השני של העיר.

"אני גרה בז'בוטינסקי", מסביר מיכל, "ורבים מילדי מהשכונה קיבלו את השיבוץ ההזוי הזה. האם זה מכיוון שבנו מתחם גנים חדש בקריית רבין ולא מצליחים למלא אותו. אני עובדת ברעננה, ואם אני יוצאת אחרי השעה 6:45 בבוקר, לוקח לי 50 דקות להגיע לעבודה, בלי הגזמה. להסיע את בתי לקריית רבין, בשעה 7:40 בבוקר, אז נפתח הגן, ומשם לעשות את הדרך לרעננה, זה אומר שייקח לי לפחות שעה וחצי, אם לא יותר. אני, שקניתי דירה ביציאה מחולון, זה היה אחד השיקולים שלי, צריכה עכשיו לנסוע לצד השני של העיר, ומשם לעשות את כל המסע המיותר לכיוון היציאה מחולון. בעלי עובד בראשל"צ ומגיע ישירות ברכבת לעבודה. להיות משובצים לגן עירייה אומר שאחד מאיתנו צריך לרדת באחוזי המשרה שלו, או לקנות מכונית נוספת. האם רק כדי להגיע לגן עירייה, אנחנו צריכים להיכנס להוצאות ולסכן את משרותינו? זה המקרה הפרטי שלי. מה קורה במידה ואין במשפחה רכב? האם חוק הגיל הרך לא נועד לעזור למעמד הבינוני בהוצאות? הרי ברור שאם אין רכב, אין אפשרות להביא את הילד לגן, ואז למי בעצם עזרתם פה?".

 

אטימות וזלזול מצד המערכת

יש לציין כי ההרשמה לגני הילדים העירוניים נפתחת כבר בפברואר ולכן התהייה על הכאוס וחוסר ההתחשבות בהורים ובילדיהם מצד העירייה. דוגמאות נוספות לשיבוצים הבלתי אפשריים:

אם לילד שגרה ב"שנקר", ליד מקווה ישראל, מספרת שהשיבוץ שקיבלו הוא לגן בקריית רבין: "איך אני אמורה לקחת את הילד לשם? האם קיבלתי עונש כי הילד זכאי לגן חינם? מינהל החינוך מאלץ אותנו בזאת להירשם לגן פרטי".

גם נעמה, שגרה באביבים קיבלה שיבוץ לגן מרוחק, ברחוב ההסתדרות. "יש שני גנים ממש מתחת לבית שלנו ואליהם שיבצו ילדים שגרים מחוץ לשכונה. לא ברורה לי החשיבה העקומה הזאת", היא אומרת. אם נוספת, שמתגוררת ברחוב הפלמ"ח, קיבלה אף היא שיבוץ לקריית רבין. "יש לי תינוק בן חודש ואין לי רכב", היא אומרת, "אין סיכוי שאצליח להספיק לאסוף מהגן בצד השני של העיר שני ילדים". משפחה נוספת שמתגוררת ברחוב אז"ר קיבלה שיבוץ לגן תפוח בתל גיבורים. "הבן הבכור שלנו לומד בקרבת הבית ואשתי לקראת לידה של בן נוסף. אאלץ לקנות רכב שני רק כדי שאשתי תוכל לפזר את הבנים בבוקר בגנים", אומר האב אלעד.

התסכול בקרב ההורים הוא עצום. רבים מהם מכניסים השנה לראשונה ילד למערכת החינוך הממלכתית. "במקום שהמערכת תלך איתנו יד ביד, ואם יש מצוקה שידברו איתנו, ינסו למצוא פתרונות משותפים, מנחיתים עלינו שיבוץ הזוי ובאמצע יולי", אומר נעמה. "אני מניחה שהעירייה בונה על כך שחלק מהורי טרום-טרום ישאירו את הילד שנה נוספת בגן פרטי, אבל זו לא צריכה להיות נקודת מוצא".

התופעה בולטת בעיקר בקרב שיבוצים של ילדים משכונת אגרובנק. "כל הרעיון של רפורמת חינוך חינם מגיל שלוש היתה להקל על ההורים אך כנראה הרפורמה הזאת אינה מיושמת ב'אגרובנק'", מוסיפה אחת האמהות. במקרה של "אגרובנק", המצב עלול אף להחריף כי לשכונה צפויים לעבור זוגות צעירים נוספים (שכונה מבוקשת), בין היתר לפרויקטים החדשים (פרוג, קראוזה, פינוי-בינוי חנקין ועוד), ואם השנה אין מספיק גנים לגילאי שלוש-ארבע, בשנים הבאות יהיה מחסור גדול גם בגנים לגילאים בוגרים. "זה מרגיז, זה חצוף, זה עומד בניגוד לכל הצהרה של שיבוץ על פי רצף חינוכי, והכתף הקרה שאנחנו מקבלים בעירייה כאשר אנחנו מעזים להתלונן, מעידה על אטימות, זלזול והרגשה שאנחנו שבויים בידי המערכת", מסכמת מיכל.

 

מינהל החינוך: "הגישו בקשה לוועדת הערר"

במינהל החינוך מסרו בתגובה לטענות כי "המינהל פועל במקצועיות בבואו לשבץ את ילדי העיר בגנים תוך הבאת מגוון נתונים בחשבון, ביניהם כמובן גיל הילד והיצע הגנים בשכונות העיר. כל ילדי ארבע-חמש (חובה ותת חובה) ברחבי העיר משובצים לגנים בשכונת מגוריהם על פי קריטריון המרחק הקבוע בחוק חינוך חובה. גם את רובם הגדול של הילדים בני שלוש הצליחה מחלקת הרישום במאמץ רב לשבץ עד כמה שניתן בשכונת המגורים. אולם, לא תמיד זה היה אפשרי כמו בשכונת אגרובנק שבה חסרים עדיין גנים לילדי הטרום חובה (בני שלוש) וזאת בשל המחסור בשטחים לבנייה ציבורית בשכונה ותיקה זו. זו הסיבה שחלקם של הילדים שובץ לגנים בקריית רבין. כל מי שרוצה לשנות את השיבוץ של ילדו מוזמן להגיש בקשה לוועדת הערר. כל בקשה תיבחן לגופה ותטופל במלוא הרצינות".

 

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"השקמה חולון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר